lørdag 21. februar 2015

Bosnisk skum kake - šampita

Det sies at den som drikker vann fra Bascarsija,vil garantert returnere tilbake til Sarajevo..
Jeg kan si det samme om maten og delikatesser gamlebyen i Sarajevo kan by på.
Bascarsija er kjernen til Bosnisk kultur og tradisjon,og her vil du ikke bare finne håndverk som stammer fra mange århundre tilbake,eller gamle bygninger som får ethvert menneske til å beundre arkitektur, men her finner du delikatesser som har blitt laget med kjærlighet og gammel kunst i mange hundre år.

Ottomanske,slaviske,romerske og germanske preg finner mann i mat,tradisjon og kultur.
Det er få mennesker som klarer å gå forbi disse delikatesser uten å stoppe opp,beundre og  smake.
Šampita er standard vare og en av disse :)

Šampita

Bunn:
8 egg plommer
8 SS sukker      
8 SS melk          
8 SS matolje      
6 SS mel             
1,5 ts bakepulver

Pisk sammen egg plommer og sukker til
fin og lys røre                                               


Tilsett melk og olje mens du rører.
Deretter sikter du inn mel sammen med bakepulver. 
Røra stekes på ca 180 grader til den er gyllen. 

Agda 
Agda er en slags syrup som brukes til alle gammeldagse kaker.
Til baklava,hurmasice,tufahije og šampita.

Vi trenger de 8 eggehvitene 
150 ml vann 
500 g sukker
Og litt sitronsaft 



Viktig at eggehvitene piskes godt og lenge. 
Kok opp agda mens du pisker eggehvitene.
Sukker og vann kokes opp og litt sitronsaft tilsettes.Når det når kokepunktet tar du av platen og lar den bli litt lunket.Ikke kald men lunket nærmere varm.
Mens den avkjøles skal eggehvitene bare piskes.

Når agda er lunket skal den opp i eggehvitene, i en tynn stråle,mens hurtigmikser er på full motor :) 

Keep going....




Etter at hele agdaen er oppi skummet skal du mikse i ca 5 minutt mer.

Ha over kaken og jevn ut.

Får du litt rester av kremen kan du fint la barna få lov til å prøve seg med sin fantasi :)
Eller bare spise den sånn.


Ofte blir Šampita pyntet med raspet sjokolade 

Jeg hadde raspet sjokolade over den.
Legg kaldt minst 1 time.
Men er best over natten.

Godt til te og frukt kos.
Lykke til!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar